Fästvalla längdskidor med burkvalla

Vallning behöver inte vara komplicerat om du känner till de rätta teknikerna! Denna guide är tänkt att hjälpa dig som vill lära dig grunderna i vallning för att uppnå bästa möjliga fäste. Låt oss börja med det första steget: Att arbeta med skidornas fästzon. När du köper skidor brukar de flesta sportbutiker markera fästzonen åt dig. Om du är osäker på var din fästzon ligger, rekommenderar vi att du besöker en sportbutik för att få den korrekt uppmätt. Fästzonen finns mitt under skidorna, men exakt hur långt du ska valla från mitten beror på skidans spann och din egen vikt. När du har en ungefärlig idé om var din fästzon är, är du redo att sätta igång:

Rengöring - Vi börjar med att förbereda fästzonen

 1. Skrapa bort den gamla burkvallan med en sickel samt en styrspårssickel. Det finns speciella sicklar för fästvalla som vi rekommenderar. Lägg sedan på Wax Remover, se till att det inte hamnar på glidytorna. Vänta i 30 sekunder. Wax Remover löser upp kvarvarande valla. Nu kan du torka av fästzonen med Fiberlene. Vid kladdvallor används med fördel en fibertexduk först. Låt därefter skidan vila i 10 minuter så att all vallaväck dunstar bort.

  Rengöring av fästzonen ifrån burkvalla:

 

Burkvallning

 1. Dra med ett slippapper (grovlek P80 - P120) på skidans fästzon så att ytan blir uppruggad. Detta gör att vallan fäster bättre i belaget.


 2. Använd alltid en grundvalla i botten för att få en bra slitstyrka. Ett lager beroende på snötyp.

 3. Värm in grundvallan med ett väl rengjort vallajärn inställt på 100 grader. Låt kallna en minut och släta ut med syntetkloss. Har ni inget strykjärn är alternativet att korka in grundvallan ordentligt, så att friktionsvärme uppstår.


 4. Lägg på fästvalla för dagens före. Välj efter temperatur och snötyp.
  Lägg 4-6 tunna och jämna lager på skidans fästzon. Hellre många tunna lager än få tjocka lager. De sista lagren kan ni tunna ut i ändarna och lägga bara i mitten. Syntetklossa mellan lagren.
   

 


Nedan kan ni se Gunde Svans tips, i samarbete med Swix, för hur man lägger fästvalla. 

Tillbaka till hur man vallar längdskidor