translation missing: sv.general.accessibility.skip_to_content

Bästa alpinglidet med START´s valla

"Hur ska jag tävlingsvalla alpinskidor för bästa glid?"
"Kan man få jättebra glid utan fluorpulver?"
"Finns det ett enkelt sätt till bra glid utan allt för mycket jobb?"

Många är frågorna till oss om hur man glidvallar alpinskidor, helst på ett förhållandevis enkelt sätt, men som ändå ger det perfekta glidet.

Vi ville själva ta reda på ett bra svar på dessa frågor och tog ut de flesta produkterna ifrån START´s sortiment och med hjälp av deras bästa vallare har vi gjort omfattande tester i varierande förhållanden och kommit fram till följande, förhållandevis enkla, tillvägagångssätt. Med år av erfarenhet och otaliga timmar av tester så kan vi garantera er ett otroligt bra glid om ni följer dessa enkla steg. Håll till godo!


BÄSTA ALPINGLIDET - ÖVERRASKANDE ENKELT!

Steg 1. Börja med en ren skida och lägg en hård paraffin i botten. BWLF är perfekt för detta. Borsta ur BWLFen med medium mässingborste och medium tryck, cirka 10-15 drag. Använder ni stålborste blir det istället 4-6 drag.

Steg 2. Nu stryker ni på STARTs nya flytande högfluorvalla för rätt temperatur, lägg på så det täcker belaget. Dess alkoholbaserade lösningsmedel dunstar snabbt och ni får en vit hinna på era skidor. Korka in den i belaget. Det går även bra att värma in denna valla har vi upptäckt, vilket är enklare och går snabbare. Vallajärnet ska isåfall stå på max 125 grader. Värm lugnt i ett drag ifrån brätte till bakdel, ni ser tydligt hur vallan smälter. Vare sig ni korkat eller värmt in denna så ska den nu borstas ur med medium hård nylonborste. Borsta x-x drag med x tryck.

Steg 3. Slutligen toppar ni detta med START HFXT Gel Finisher, vilket i princip är flytande fluor. Mycket viktigt här enligt våra tester är att både skida och flaska är rumstempererad. Denna måste ni korka in, den går ej att värma in med vallajärn. Borsta sedan ur den med först medium nylonborste i x-x drag och x tryck och slutligen med mjuk nylonborste i x-x drag och x tryck.


Nu har ni oslagbara alpinskidor som kommer ge er många hundradelar till er fördel gentemot era medtävlande!

En skida som är vallad på detta sätt bibehåller sitt fina glid väldigt länge, exakt hur länge beror helt på hur aggressiva snökristallerna är. Skidorna bör hålla åtminstone x-x åk i tävlingsbacken och det är alls ingen nackdel att åka liften med dem och köra in dem ett åk innan racet.

Vi är själva lite förvånade över hur långt dessa flytande glidvallor har utvecklats, och hur enkla de är att använda gentemot exempelvis hårda paraffiner och fluorpulver.

Här är alla produkter ni behöver för att valla era alpinskidor nästintill perfektion!

Grundutrustning:
Stålborste (valfritt)
Mässingborste
Medium Nylonborste
Mjuk Nylonborste
Vallajärn
Akrylsickel
Kork

Rengöringen:
Rengöringsparaffin

Grundvallning:
Start BWLF

Glidvalla: (beroende på temperatur)
Start High-Fluor Liquid Glide Red +10 / -2
Start High-Fluor Liquid Glide Purple -2 / -8
Start High-Fluor Liquid Glide Blue -6 / -15

Topping: (beroende på temperatur)
Start HFXT Red GEL Fluor Finisher +10 / -2
Start HFXT Purple GEL Fluor Finisher +5 / -5
Start HFXT Blue GEL Fluor Finisher -3 / -12