Bästa alpinglidet med START´s valla

"Hur ska jag tävlingsvalla alpinskidor för bästa glid?"
"Kan man få jättebra glid utan fluorpulver?"
"Finns det ett enkelt sätt till bra glid utan allt för mycket jobb?"

Många är frågorna till oss om hur man glidvallar alpinskidor, helst på ett förhållandevis enkelt sätt, men som ändå ger det perfekta glidet.

Vi ville själva ta reda på ett bra svar på dessa frågor och tog ut de flesta produkterna ifrån START´s sortiment och med hjälp av deras bästa vallare har vi gjort omfattande tester i varierande förhållanden och kommit fram till följande, förhållandevis enkla, tillvägagångssätt. Med år av erfarenhet och otaliga timmar av tester så kan vi garantera er ett otroligt bra glid om ni följer dessa enkla steg. Håll till godo!


BÄSTA ALPINGLIDET - ÖVERRASKANDE ENKELT!

Steg 1. Börja med en ren skida och lägg denna primer i botten, Start Race Glider Base. Lägg sedan på en hård slitstark grundvalla som skyddar belaget väldigt bra mot bränning. Starts gröna Ultravalla är grym till detta ändamål. (Denna valla läggs på oavsett dagens temperatur. Valla anpassad för temperatur kommer i steg 2.) Borsta ur denna grund med bronsborste och medium tryck, cirka 10-15 drag. Använder ni stålborste blir det istället 4-6 drag.

Steg 2. Nu stryker ni på Starts nya flytande fluorfria racevalla för rätt temperatur, lägg på så det täcker belaget. Dess alkoholbaserade lösningsmedel dunstar snabbt och ni får en vit hinna på era skidor. Korka in den i belaget. Det går även bra att värma in denna valla har vi upptäckt, vilket är enklare och går snabbare. Vallajärnet ska isåfall stå på max 125 grader. Värm lugnt i ett drag ifrån brätte till bakdel, ni ser tydligt hur vallan smälter. Vare sig ni korkat eller värmt in denna så ska den nu borstas ur med medium hård nylonborste. Borsta cirka 10 drag med medium tryck. Polera sedan med fiberduk.

Steg 3. Därefter toppar ni detta med Start RG Ultra Gel Finisher, vilket i princip ersätter flytande fluor. Mycket viktigt här enligt våra tester är att både skida och flaska är rumstempererad. Denna måste ni korka in, den går ej att värma in med vallajärn. Då den är vattenbaserad så korkas den blöt eftersom den inte kommer att torka av sig själv, torka sedan bort överflödet. Borsta sedan ur den med först medium nylonborste eller tagelborste i 5-10 drag och medium tryck och slutligen med mjuk nylonborste i 5-10 drag och medium tryck. Polera sedan med fiberduk.

Steg 4. Vill ni verkligen göra extra allt så lägger ni nu slutligen på en supertopping som Start RG Ultra Finisher Spray, som faktiskt många gånger inte ger någon förbättring mot toppingen i förra steget, men i vissa speciella förhållanden kan den höja resultatet otroligt mycket. Den ger aldrig någon försämring så gå all in även med detta steg. Spraya på denna på skidans glidytor, stryk ut den med tummen och låt torka. Borsta ur lätt med medium nylonborste eller tagelborste.

Överkurs. Som i allt annat finns det även en överkurs där två ytterligare produkter ingår :-) Snökristaller kan skifta i alla dess former och om det är riktigt kallt med kärv snö, det vi kallar gneksnö, så är det en fördel att blanda i grafit i steg 2, då använder man denna produkt Start RG Race Liquid Glider Graphite

Den andra specialprodukten är denna, Start RG Race Liquid Glider Molybdenum, den blandas med fördel i steg 2 när det är riktigt grovkorning, gammal och smutsig snö. Klockren till konstsnö som fryst om på vårkanten! 

Nu har ni oslagbara alpinskidor som kan ge er många hundradelar till er fördel gentemot era medtävlande!

En skida som är vallad på detta sätt bibehåller sitt fina glid väldigt länge, exakt hur länge beror helt på hur aggressiva snökristallerna är. Skidorna håller samma fina glid åtminstone flera åk i tävlingsbacken och det är alls ingen nackdel att åka liften med dem och köra in dem ett åk innan racet. Ett undantag finns såklart och det är om ni lagt på supertopping så rekommenderar vi max ett åk. Borsta ur en extra gång före start med mjuk nylonborste för bästa resultat.

Vi är själva lite förvånade över hur långt dessa flytande glidvallor har utvecklats, och hur enkla de är att använda gentemot exempelvis hårda paraffiner och fluorpulver.

Här är alla produkter ni behöver för att valla era alpinskidor nästintill perfektion!

Grundutrustning:
Stålborste (valfritt)
Bronsborste
Medium/Hård Nylonborste
Mjuk Nylonborste
Vallajärn
Akrylsickel
Kork

Rengöringen:
Rengöringsparaffin

Grundvallning:
Start RG Race Glider Base
Start RG Ultra Glider Green -10 / -25

Glidvalla: (beroende på temperatur)
Start RG Ultra Liquid Glider Red +10 / -2
Start RG Ultra Liquid Glider Purple -2 / -8
Start RG Ultra Liquid Glider Blue -6 / -15

Topping: (beroende på temperatur)
Start RG Ultra Gel Finisher Red +10 / -2
Start RG Ultra Gel Finisher Purple +5 / -5
Start RG Ultra Gel Finisher Blue -3 / -12

Supertopping:
Start RG Ultra Finisher Spray +5 / -15

Överkurs:
Start RG Race Liquid Glider Graphite
Start RG Race Liquid Glider Molybdenum