Valla längdskidor - Allmänna råd

Ett bra tips är att bara ha ett begränsat vallasortiment och lära sig de vallorna du har ordentligt. Skriv gärna upp vad du vallar med från gång till gång. På det sättet lär du dig mycket och en väl förd anteckningsbok är ovärderlig för att inte valla bort sig när föret är svårt.

I början av vallakarriären finns ofta valla i alla möjliga färger väl ingrott i skidorna. En förutsättning för en fin skidtur eller ett lyckat lopp är bra skidor. Det viktigaste är därför att rengöra skidorna ordentligt innan man vallar dem på nytt.

Saker att ha koll på och gärna anteckna

1. Vilken sorts valla du använde när du tränade eller tävlade? Anteckna sedan hur det gick. Bra fäste? Bra glid?

2. Hur många lager valla du använde på skidorna

3. Vilket före det var, alltså vilken snötyp det var

4. Luftfuktighet: Var den hög eller låg?

5. Temperaturen

Hur kallt det är ute har en avgörande betydelse för vilken valla du ska lägga på. Tänk på att det ofta är olika temperatur i snön och luften.

Alla vallamärken har i stort sett samma färgkodsystem och det gäller både för glid-, fäste-, klister- och burkvallor.

Röd: mycket varmt, cirka tre till tio plusgrader
Gul: varmt, några plus till minus en grad
Violett: cirka noll till minus tre grader
Blå: cirka tre till tio minusgrader
Grön: kallt, cirka tio till tjugo minusgrader

Allmänna tips och råd inför vallning

  1. Använd vallajärn. Vanliga strykjärn har alltför ojämn termostat.
  2. Håll alltid vallajärnet i rörelse.
  3. Aktivera belaget före glidvallning genom att borsta lite lätt i åkriktningen med en fin stålborste eller mässingborste. Var lätt på handen vid användning av en fin stålborste.
  4. Borstning efter sickling görs oftast för lite. Borsta lite till trots att du känner dig nöjd. Med tagelborsten kan man aldrig borsta för mycket.
  5. Enda gången ni använder Wax Remover / Vallaväck är för rengöring av skidans fästvallazon och ovansida. Wax Remover används aldrig på skidans glidytor. Se till att hålla isär rengöring för fästvalla respektive rengöring för glidvalla.
  6. Skidans glidytor mår bra av att rengöras ibland. Använd då ett mjukt paraffin och värm in med vallajärn. Sickla sedan medans glidvallaparaffinet fortfarande är varmt. Efter detta behöver glidytorna kallna för att sedan borstas ur som efter ett vanligt glidparaffin.
  7. En strukturriller kan göra stor skillnad för glidet. Vid kalla förhållanden rekommenderas skidornas belag att ha en fin struktur i belaget och vid varma förhållanden en grövre struktur. Just vid varmt och fuktigt före gör rillning stor skillnad för glidet.
  8. Vid vallning med klister bör fästzonen kortas med 3-4 cm.
  9. Kom ihåg: Övning ger färdighet! Prova lite olika vallningsalternativ på träning så att du vet att det fungerar vid eventuell tävling. Vid tävling ska man aldrig testa nya vallor, det gör man under träning.
  10. När du ställer undan skidorna för förvaring vid säsongens slut eller under ett längre uppehåll rekommenderar vi att ALLTID lägga på ett lager glidparaffin på skidans glidytor utan att sickla av, det håller belaget rent och fräscht till nästa gång.
  11. Sköt om dina skidor så att du alltid får ut mesta möjliga av dem.
  12. Vi kan inte nog understryka glädjen och hjälpen ni kommer att få ut från en väl ifylld anteckningsbok.

 Tillbaka till hur man vallar längdskidor