Valla längdskidor - Rengöring av befintlig skida

Om du vill rengöra dina befintliga skidor kan du följa dessa steg.

  Rengöring av befintlig skidas glidytor:

  1. Börja med att borsta ett par gånger fram och tillbaka med fin stålborste eller mässingborste för att öppna upp belaget.
  2. Smält in en mjuk glider eller ett rengöring & mättningsparaffin med vallajärnet på låg värme (max 120°C). Snåla inte!
  3. Sickla bort allt medan glidern är ljummen med en plast eller akrylsickel. Gammal valla och smuts i skidan följer nu med i denna sickling, vilket ni bör se på det bortsicklade glidern. Borsta sedan ur belaget med en mässingborste.
  4. Upprepa steg 2 och 3, tills den bortsicklade glidern ser ren ut.
  5. Smält in en mjuk glider eller ett rengörings & mättningsparaffin. Låt kallna ordentligt inomhus i ca 15 min, sickla bort och borsta ur med nylonborste. Om du inte skall valla glidvalla och åka på skidan direkt efter denna rengöring så låt detta sista lagret vara osicklat tills du skall valla glidvalla och ut och åka.

  Rengöring av befintlig skidas fästzon:

  KLISTERBORTTAGNING:

  Lägg fiberlene över klistret. Använd ett varmt strykjärn för att genom fiberlenepappret varsamt värma upp klistret på skidorna. Detta mjukar upp klistret och gör det enklare att ta bort. När klistret nu har mjuknat, använd en skrapa för att försiktigt skrapa bort både fiberlenepappret och klistret. Var försiktig så att du inte skadar belaget. Rengör fästzonen med en lämplig skidrengöring för att ta bort eventuella klisterrester. Detta steg är viktigt för att säkerställa att skidorna blir helt rena. Använd en ren trasa eller fiberlene för att torka av fästzonen. Rugga upp fästytan med fibertex eller sandpapper. Detta kommer att ta bort eventuella rengöringsmedelsrester och förbereder ytan för ny valla.

  FÄSTVALLABORTTAGNING:

  Använd en skrapa för att försiktigt skrapa bort så mycket fästvalla som ni kan. Rengör fästzonen med en lämplig skidrengöring för att ta bort eventuella fästvallarester. Detta steg är viktigt för att säkerställa att skidorna blir helt rena. Använd en ren trasa eller fiberlene för att torka av fästzonen. Rugga upp fästytan med fibertex eller sandpapper. Detta kommer att ta bort eventuella rengöringsmedelsrester och förbereder ytan för ny valla.

   

  Tips!

  Upprepa denna behandling några ggr under säsong så får ni ett optimalt glid och en skida som håller för många träningsmil och Vasalopp.

   Tillbaka till hur man vallar längdskidor