Slipa Stålkanter

Hur slipar man sina stålkanter på bästa sätt?

Vi börjar denna guide med lite allmän introduktion till vinklar och verktyg. Därefter följer en mycket kort steg-för-steg-guide hur man slipar sina stålkanter. Sist men inte minst har vi samma steg beskrivna på djupet. Trevlig läsning!

(Är ni "bara" ute efter vassa kanter på familjens slalomskidor så kan ni läsa denna enklare guide)

Just nu! - Handlar du för över 1000 kronor vid ett och samma tillfälle bjuder vi på 10% rabatt!

Några tankar om vinklar och verktyg

Att slipa stålkanter innebär numera inte att man tar en fil ur verktygslådan och går på ytterkanten. Nej, nu är det en hel vetenskap med många olika specialiserade verktyg. Dessutom ska stålkanten slipas på två sidor - både på belagskanten (undersidan av skidan) samt på sidokanten (stålkanten som blir på skidans yttersidor) Stålkanten slipas även i olika vinklar beroende på hur skidan ska användas och av vem. Mer om det nedan.

Att vinkla belagskanten "Hänga kanten"

Storleken på vinkeln i belagskanten påverkar skidans möjlighet att vinklas mot snön. Desto större vinkeln är, ju enklare blir det att manövrera skidan från sida till sida utan att kanten hugger i oavsiktligt. Ju mindre vinkel, desto snabbare ingång i svängarna, men det behövs mer benstyrka och kontroll för att hålla styr på skidorna i svängen. Tänk på att om ni vinklar belagskanten för mycket så är det ett oåterkalleligt beslut, ni kan inte minska vinkeln utan att först slipa ner hela belaget. Var mycket noggrann när ni sätter vinkeln med fil och underhåll den därefter endast med fina diamantbrynen.

Nedan har ni riktlinjer för olika vinklar på belagskanten. Upplever ni att skidan hugger i för tidigt i svängar så öka vinkeln i steg om max en kvarts grad och testa därefter noggrant igen.

Rekommenderade belagsvinklar
  • Slalom -- 0 till 0,5 grader
  • GS -- 0,5 till 0,75 grader
  • Super G -- 0,75 till 1,0 grader
  • All Mountain Expert -- 0,75 till 1,0 grader
  • All Mountain Nybörjare/Avancerad -- 1,0 grader

Att välja vinkel på sidokanten

Nu ska ni även bestämma vinkeln på era sidokanter. Högre vinklar (räknat ifrån 0) bör reserveras för erfarna tävlingsåkare. Om vinkeln är för hög kan skidan "dra iväg" för en mindre erfaren åkare. Typiska vinklar är 2,0 till 3,0 grader (På verktygen nämns dessa oftast som 88 till 87 grader, då man med gradantalet på verktygen menar skillnaden ifrån rät vinkel som är 90 grader). Mindre vinkel är lika med mindre grepp. Slalomvinklar kan vara hela 3,0 till 5,0 grader, störtlopp upp till 3,0 grader. De flesta tävlingsåkare kör på 2-3 grader. Tänk på: En aggressiv, mer spetsig kant (hög vinkel), kan vara svårare för lättare åkare och kan göra det svårare att återhämta sig från att vara uppe på kanten.

Lite överkurs: Tänk även på den vinkel ni har "hängt kanten" med när ni funderar på vilken total vinkel ni vill ha på era stålkanter. Stålkantens totala vinkel, alltså hur spetsig den blir, räknar även med den vinkeln. Eftersom ert anhåll ni filar ytterkanten med kommer att vila på belaget som är plant måste ni dra av den vinkel ni hängt kanten med.

Rekommenderade sidokantsvinklar
  • Slalom -- 2 / 88 grader (-U10/U12) till 3 / 87 grader (Duktig U12/U14/U16)
  • GS -- 2 / 88 grader (-U10/U12) till 3 / 87 grader (U14/U16)
  • Super G -- 2 / 88 (U14/U16) till 3 / 87grader
  • DH -- 2 / 88 (U16)
  • All Mountain Expert -- 2 / 88 till 3 / 87 grader
  • All Mountain Nybörjare/Avancerad -- 1 / 89 till 2 / 88 grader

Vilka kantverktyg ska jag använda? Ett multiverktyg (sida och belag eller flera vinklar i ett verktyg) eller dedikerade verktyg (ett verktyg för varje vinkel)?

Multiverktyg är bekvämare och enklare att använda. De ger exakta resultat även för nybörjaren. Detta är ett utmärkt val för nybörjare och de avancerade modellerna är ett verktyg som gör allt som en skid/brädåkare behöver göra under skidans livstid och är ett utmärkt val för en familj med skidåkare i olika åldrar. En nackdel är att de kan begränsas till att endast använda vissa storlekar av filar. Dessutom är utbudet av riktigt fina diamantbrynen begränsat hos multiverktygen.

Fasta anhåll är verktyg som tenderar att vara dedikerade till en vinkel (även om det finns vissa modeller som är mer inställningsbara). Dessa har fördelen av att de kan använda i princip vilken fil som helst. Du har en större känsla för slipprocessen med dedikerade verktyg och det kan vara ett bra val för den seriösa tävlingsåkaren.

Se till att ni alltid använder vatten tillsammans med er fil och ert bryne, resultatet blir så mycket bättre och livslängden på era verktyg ökar avsevärt. En gammal glasslåda eller liknande fylld med vatten bör stå på ert vallabord.

Hur ofta behöver jag slipa stålkanterna?

Stålkanterna ska ni slipa så lite som möjligt. Underhåll görs endast via sidokanten. Belagssidan behöver oftast bara slipas en gång med fil, för att få till rätta vinkeln, och därefter endast sällan underhållas med diamantbryne. Har belaget slitits ned så mycket att det har reparerats eller slipats om helt i stenslip kan ni behöva fila om kanten. Likaså kan ni behöva fila om ni fått mycket skador ifrån stenar och andra hårda objekt.

Använd bara diamantbryne för underhåll. En fil sliter ned kanten när ni arbetar med den, ett diamantbryne ger mycket litet slitage på själva kanten. Kom ihåg att stålkanterna inte är utbytbara, har ni slipat ner hela kanten så står ett par nya skidor på inköpslistan.

För underhåll, och för att alltid ha vassa stålkanter under säsong, räcker det oftast med att slipa med diamantbryne på stålkantssidan och ta bort det lilla slipskägg som bildas med ett ännu finare bryne ifrån belagssidan.

 

Så här slipar ni era stålkanter manuellt med fil och filhållare i korta drag.

Steg 1. Ta bort grova skador ifrån sten och liknande ifrån stålkanten med en grov fil. Filen ska sitta i filhållare eller multiverktyg, redan här måste ni hålla rätt vinkel.

Steg 2. Om ni ska "hänga kanten", det vill säga slipa en vinkel på belagskanten så ska det göras nu innan ni slipar sido/stålkanten.

    Steg 3. Slipa stålkanten med en fin fil och filhållare, eller med ett multiverktyg. Glöm inte vatten. Är det vanligt underhåll bör ni istället använda diamantbryne istället för en fil.

    Steg 4. Ta bort slipskägg ifrån kanten, via belagssidan, med ett bryne. Gärna ett diamantbryne eller keramiskt bryne. Dra ett lätt drag längs hela kanten.

    Steg 5. Trubba av stålkanterna 5-10cm i både topp och ände på skidan. Detta gör skidorna stabilare att åka på. Trubba kanten med fil, bryne, gummisten eller fibertex.

     

    Så här slipar ni era stålkanter manuellt med fil och filhållare, detaljerad beskrivning.

    Steg 1. Ta bort grova skador ifrån sten och liknande ifrån stålkanten med en grov fil. Filen ska sitta i filhållare eller multiverktyg, redan här måste ni hålla rätt vinkel.

    Steg 2. Om ni ska "hänga kanten", det vill säga slipa en vinkel på belagskanten så ska det göras innan ni slipar stålkanten. Läs igenom alla punkter nedan innan ni börjar.

    • Montera skidorna i skidhållaren med belaget uppåt.
    • Använd en filhållare med önskad vinkel tillsammans med en 20 cm fil, gärna en hårdkromad fil.
      (Använd en vass bra fil, slöa filar slipar ojämnt och kräver mer tryck vilket gör det svårare att hålla verktyget i perfekt vinkel under hela skidans längd. Vanliga filar ifrån verktygsaffären är många gånger för mjuka för att slipa stålkanter (Rockwell 45-52) och fungerar inte alls lika bra som filar tillverkade för skidunderhåll (Rockwell 65-68). Hårdare filar skär bättre, kräver mindre tryck och håller längre.
    • Arbeta på kanten längst bort ifrån er.
    • Dra filen mot er (slipa inte genom att trycka filen ifrån er) och arbeta ifrån skidans topp till skidans slut.
    • Använd korta överlappande drag. Markera gärna kanten med svart tuschpenna så ser ni enkelt att ni inte missar någon del.
    • Träffar ni på skadade delar av er stålkant (det känns tydligt när ni filar) så använd en grov fil eller ett grovt(röd) diamantbryne och slipa bort ojämnheterna.
    • Var försiktig så ni inte pressar ner filspån i ert belag när ni arbetar. Använd fiberlene för att hela tiden torka rent ifrån filspån.
    • Fila inte ner i belaget, ni ska endast fila själva stålkanten.
    • Polera sedan den filade ytan med diamantbryne runt 400 i kornstorlek och arbeta er uppåt med finare kornstorlek. Ju finare polering, ju snabbare och desto vassare kanter.
    • Poleringen med bryne kan ni göra i båda riktningarna, avsluta till sist med några lätta drag ifrån topp till botten.
    • För absolut toppfinish ska ni använda en keramisk sten för att hona kanten, vilket även gör kanten hållbarare.
      (Använd gärna ett förstoringsglas - när ni hittar er egen spegelbild är ni klar)

    En generell regel för belagskanten - Gör den och glöm den! Överarbeta inte belagskanten under säsongen. Skulle ni råka slipa ner den för mycket är enda lösningen att slipa om hela belaget i stenslip, vilket oftast måste göras i en skidshop. Mindre repor löser man med fint diamantbryne, vilka nästan inte tar bort någonting av kantens material. Undvik filar.

    Steg 3. Slipa stålkanten med fil och filhållare.

    • Montera skidan på högkant i skidhållaren och vänd belaget bort ifrån dig.
    • Ni behöver inte dra åt tvingen så hårt, skidan sitter ofta bra ändå och ni behöver inte riskera att göra märken i belaget.
    • Ni kan behöva skrapa bort material ifrån sidan av skidan för att kunna slipa på rätt sätt i önskad vinkel. I så fall finns speciella verktyg som måste användas för det. Dessa verktyg lämnar en slät fin yta efter sig. Att skrapa på andra sätt kan lämna en ojämn yta som bromsar skidan i svängar när kanten får kontakt med snön.
    • Slipa kanten i önskad vinkel på samma sätt som beskrivet i punkten om belagssidan ovan. Arbeta genom att slipa mot er. Börja med fil första gången för att komma till rätt vinkel eller om kanterna är mycket skadade och nedslitna. Arbeta er sedan upp till en spegelblank finish med diamantbrynen och avslutningsvis med keramikbryne.
    • Använd gärna förstoringsglas för att verkligen kunna se att ni nått önskat resultat. (Vill ni få det absolut bästa resultatet utan ansträngning - detta är den bästa maskinen för att slipa stålkanter)

    Steg 4. När ni är klar med kanten, återgå till att dra av den med ert finaste bryne, mycket lätt, ifrån belagssidan. Detta för att få bort det så kallande skägg som bildas vid slipningen.

    Steg 5. Sist tar ni en tuss med fiberlene eller en gummisten och drar av kanten mycket mycket lätt! i 45 graders vinkel för att få bort allt det sista av eventuellt slipskägg. Dra hela skidans längd ifrån topp till ände. Akta er för att trycka för mycket och tvärtemot önskat resultat göra kanten slö igen.

      Steg 6. Trubba av stålkanterna 5-10cm i både topp och ände på skidan. Detta gör skidorna stabilare att åka på. Trubba kanten med fil, bryne eller fibertex.


      Så där enkelt är det! Lätt som en plätt med rätt utrustning! Akta er för skärskador! Använd alltid skidband vid all transport av era vassa skidor! Valla och åk!