Section
Drop element here

VALLABODEN - Det finns många olika snötyper

Olika snötyper

Nysnö, kornig snö, fin snö, omvandlad snö. Vallare är bland de som använder många olika termer för snö. Denna artikel ger dig en djupare förståelse för de olika sorters snö som du kan stöta på under vintersäsongen.

Det är tydligt att snöns kvalitet på spåren är lika avgörande som temperaturen när du ska valla dina skidor för optimal prestanda. Vid exempelvis minus två grader kan du stöta på allt från torr nysnö till omvandlad snö eller isiga banor. Beroende på om det är nysnö eller isiga förhållanden krävs olika vallningstekniker för bästa resultat. I denna text presenteras åtta vanliga snötyper som du kan möta under en vintersäsong.

Torr nysnö
Detta är ett välkänt före. Torr nysnö upplevs under eller strax efter ett snöfall, med dess karaktäristiska skarpa snöflingor. För sådana förhållanden behövs en hårdare valla, oftare i grön eller blå än röd variant.

Fuktig nysnö
Uppstår när det snöar nära noll grader. Här behålls den ursprungliga strukturen av snöflingorna, men de är mindre skarpa.

Finkornig snö
Detta är många skidåkares favoritföre. Finkornig snö, som vanligtvis förekommer i minusgrader, kräver en något mjukare valla än torr nysnö vid samma temperatur.

Fuktig finkornig snö
Denna snötyp uppstår runt nollgradigt. Snö- och ispartiklarna är mer rundade och kräver en mjukare valla jämfört med fuktig nysnö vid samma temperatur.

Gammal snö
Denna snötyp återfinns i minusgrader och har legat under en längre tid. Gammal snö kräver en mjukare valla på grund av dess rundare och mer "slitna" kristaller.

Fuktig gammal snö
Närmar sig förhållandena för klisterföre. Fuktig och gammal snö upplevs ofta nära noll grader.

Grovkornig snö
Vanligen förekommande i minusgrader, kännetecknas denna snö av stora snö-/ispartiklar, ofta efter att blötsnö frusit. Snöytan är hård och isig, typiskt för isklisterförhållanden.

Våt, grovkornig snö
Förekommer i plusgrader. Denna snötyp bildas när mildare väder leder till smältning av snön. Snöflingorna är helt rundade, och nu är det enbart klister som fungerar.

Hur bör du använda denna information?
Det är en viktig fråga. Ditt huvudsyfte bör vara att förhindra felaktig vallning denna vinter. Att förstå de olika snötyperna är extremt värdefullt i detta sammanhang. Det är avgörande att komma ihåg att kombinationen av snötyper och temperaturer bestämmer vilka vallaprodukter du bör använda på dina skidor. Detta gäller både för grepp och glid.

Lycka till i vinter!

Som en bonus till denna artikel så listar vi lite olika namn på snö, en lista som säkert kan bli hur lång som helst. Skicka gärna in ditt eget bidrag till denna lista.

Nysnö – Nyfallen, orörd snö.
Pudersnö – Lätt och fluffig snö.
Packad snö – Fast och komprimerad snö.
Våtsnö – Tung och fuktig snö, ofta nära noll grader.
Blötsnö – Våt och slaskig snö.
Isig snö – Hård och frusen snöyta.
Kramsnö – Fuktig snö som lätt packas, bra för snöbollar.
Yrsnö – Lössnö som virvlar upp från marken av vinden.
Skare – Hårt ytskikt på snön.
Modd – Blandning av smältande snö och vatten.
Finkornig snö – Snö med små, fina kristaller.
Grovkornig snö – Snö med stora, grova kristaller.
Rimfrost – Iskristaller som bildas i kallt, fuktigt väder.
Kornsnö – Snö som består av små, runda korn.
Sörja – Väldigt våt och tung snö.
Krut – Torr och kornig snö som knastrar under skorna.
Fjädersnö – Lätt och luftig snö.
Fön – Snö som smälter och fryser om vartannat.
Skidspårssnö – Packad snö i skidspår.
Drivsnö – Snö som samlats i drivor av vinden.
Gneksnö - Kall snö som knarrar under skorna.

"Vägen till toppen börjar i källaren!"

"Skidåkning på riktigt vallade skidor, med bra glid och bergfäste är en njutning"

"Vi är övertygade om att den begränsade tid du avsätter på att underhålla dina skidor är välinvesterad tid för en härlig skidupplevelse"