Section
Drop element here

VALLABODEN

Välkommen till vår vallabod

Välkommen till vår vallabod, där vi erbjuder en skattkista av information om vallning och underhåll av både längdskidor och alpinskidor. Här finner ni inte bara allt ni behöver veta för att hålla era skidor i toppskick, utan också experttips och råd för att förgylla er skidupplevelse.

Skidvalla och underhåll är ett område med djupa kunskaper och varierande expertis. Vi erkänner gladeligen att det finns lika många metoder och åsikter som det finns vallaburkar i vårt lager. Därför strävar vi efter att tillhandahålla en mångsidig och uppdaterad kunskapsbas som kan tillfredsställa både nybörjare och erfarna skidåkare. Ta en titt runt och upptäck hur du kan förvandla din skidåkning med rätt valla och skötsel.

LÄNGDAVDELNINGEN

Du får vila sen!

Gundes bevingade ord när han peppade bakom Torgny Mogren under OS i Calgary 1988.

Här samlar vi all vår kunskap inom längdskidor.

ALPINAVDELNINGEN

Hä löns int´ förklar´ för den som int´ begrip

Ingemar Stenmark till reportern under den klassiska intervjun.

Här samlar vi all vår kunskap inom alpina skidor.

FAVORITGUIDEN: Stålkanter

Hur slipar man sina stålkanter på bästa sätt?

Att slipa stålkanter innebär numera inte att man tar en fil ur verktygslådan och går på ytterkanten. Nej, nu är det en hel vetenskap med många olika specialiserade verktyg. Dessutom ska stålkanten slipas på två sidor - både på belagskanten (undersidan av skidan) samt på sidokanten (stålkanten som blir på skidans yttersidor) Stålkanterna slipas även i olika vinklar beroende på hur skidan ska användas och av vem.

Allt om stålkanter i denna guide.

skiedge.webp__PID:2c3c1f39-7274-4a0d-97df-1244a812d1a6
DALL·E 2024-02-08 13.38.10 - A square image of a man struggling to wash off fluorinated wax from his skis, illustrating the challenge due to the ban on using fluorinated wax in sk.webp__PID:9521a0df-78ed-4851-885b-7b13f3acda29

AKTUELLT: Fluorrengöring

Hur får jag bort alla gamla fluorrester?

I samarbete med Norges Skidförbund (NSF) och Norska Skidskytteförbundet (NSSF) har Swix skapat en praktisk guide som syftar till att stödja skidåkare och servicemän i övergången till fluorfria vallaprodukter. Genom att följa denna guide noggrant kommer du att kunna undvika att använda föråldrade fluorvallor och förhindra att gamla och nya produkter blandas ihop. Denna guide bygger på de senaste tankarna och kommer att uppdateras regelbundet i takt med att tekniken och metoderna förbättras.

Se guiden via denna länk.

"Vägen till toppen börjar i källaren!"

"Skidåkning på riktigt vallade skidor, med bra glid och bergfäste är en njutning"

"Vi är övertygade om att den begränsade tid du avsätter på att underhålla dina skidor är välinvesterad tid för en härlig skidupplevelse"