Slipa familjens skidor

Vi får många frågor om hur man ska gå tillväga för att på ett enkelt sätt kunna slipa familjens alpina skidor. Här har ni svaret! För att djupare förstå hur stålkanter fungerar rekommenderar vi ändå att ni läser igenom vår proffsguide till slipning av stålkanter som ni hittar via denna länk.

Just nu! - Handlar du för över 1000 kronor vid ett och samma tillfälle bjuder vi på 10% rabatt!

Grunden för att slipa familjens slalomskidor är egentligen endast en filhållare, en fil samt ett bryne. Sen är det så klart enklare om man även har en bra skidhållare att sätta fast skidorna i när man slipar dem.

Vi börjar med hållaren till filen & brynet. Vi rekommenderar en hållare med skruvklämma inbyggd, det blir stabilare och enklare att använda än filklämma. Välj en hållare som har 88 graders vinkel, den passar till all skidåkning.

Här hittar ni våra olika filhållare:
https://skidvalla.se/collections/stalkant-side-edge

Till filhållaren behöver ni en vanlig fil som ni använder för att få till den nya vinkeln på stålkanten och fila till era slöa stålkanter. Vi rekommenderar en mediumfil med runt 16 linjer per centimeter.

Här hittar ni våra filar för att slipa era stålkanter:
https://skidvalla.se/collections/filar

Filen använder ni ganska sparsamt och mest om kanterna blivit riktigt slöa. Ett bryne använder ni mer frekvent för att behålla skärpan. Med ett bryne i kornstorlek 400 kommer det bli mycket vasst.

Här hittar ni våra brynen för att underhålla skärpan på era stålkanter:
https://skidvalla.se/collections/filar-brynen

Med dessa produkter, till åkning i vanliga skidbackar, även om familjen är mycket duktig, kommer ni tycka att ni alltid har sylvassa kanter. Detta fungerar även utmärkt om ni har barn som börjat i skidskola och är i början av sin tävlingskarriär. 


Vi kan rekommendera följande artiklar:

Filhållare:
https://skidvalla.se/collections/stalkant-side-edge/products/swix-phantom-edge-file-holder

Fil:
https://skidvalla.se/collections/filar/products/start-file-2nd-cut-l200-z-cm-16

Bryne:
https://skidvalla.se/collections/filar-brynen/products/swix-diamantfil-ekonomi

Glöm inte rejäla gummiband för att få bort skidbromsarna som annars blir i vägen när ni ska slipa era skidor.
https://skidvalla.se/products/ski-brake-retainers

Vill ni arbeta enkelt och har en bra bänk så köper ni med fördel till dessa prisvärda skidhållare att fästa skidorna i under tiden ni arbetar på dem:
https://skidvalla.se/collections/skidhallare/products/swix-f4-ski-vise

De flesta skidor har plast på sidan som blir i vägen när man ska slipa skidans stålkanter, denna plast måste tas bort med ett speciellt verktyg. Detta är en engångsmanöver som kanske redan är gjord på era skidor. Kanske känner ni även någon som har detta verktyg som ni kan låna. I annat fall är det denna kantborttagare ni behöver.
https://skidvalla.se/products/sidewall-cutter-economy