Skip to content
Section
Drop element here

VALLABODEN - Förslag på startpaket för att underhålla alpina skidor

Att välja rätt utrustning

Utrustning för nybörjaren eller proffset? På denna sida tipsar vi om vad ni behöver för att börja underhålla alpina skidor.

Oavsett om du är en nyfiken nybörjare i vallning eller drömmer om att förbereda dina egna perfekta skidor för en tävling, har vi de rätta produkterna för dig. Här följer en översikt och beskrivning av olika produkter vi tipsar om och som de flesta behöver som grundsortiment.

Swix World Cup Ski Vise
Swix berömda "World Cup" skidtving för alpinskidor med normal vidd är tillverkad av höghållfast aluminium. Vår bäst säljande skidhållare för alpina skidor!

Gummiband för skidbromsar - 10 pack
Gummiband för att hålla upp skidbromsarna vid underhåll av alpina skidor. Ett oundgängligt tillbehör. Att valla skidor utan dessa är lite som att äta middag utan bestick.

Swix Sidewall Cutter Sport
Swix kantskärare för sidokanterna. Tar bort överflödig plast ifrån skidans kant som kan vara i vägen när ni vill slipa era stålkanter. Väldigt enkel att använda och gör jobbet otroligt bra.

Swix Base File Guide 0,5 to 2,0°
Justerbar belagskantslip som går att justera från 0,5° till 2,0°. Med denna filhållare hänger ni enkelt baskanten på era alpinskidor. Utan hängd kant kan skidorna lätt hugga i oavsiktligt. Lättanvänd, stadigt grepp och maximal precision.

Swix Phantom R Edge Filhållare
Swix Phantom Edge Filhållare med kullager och 6 olika vinklar. För att slipa stålkanterna på era skidor. En proffsfilguide med kullager mot belaget.

Skidfil 20cm 13Tpcm - Bastard Grov
Detta är den första grova filen ni använder för att reparera skador och sätta vinkeln på era stålkanter. Används tillsammans med våra filhållare. Fil av hög kvalitet, tillverkad i Schweiz.

Skidfil 20cm 16Tpcm - 2nd CUT Medium
Detta är den andra filen ni använder. Medium grovlek. Kromad fil som används till allt möjligt. Väldigt tålig och vass fil. Mångas favorit, en av de bästa filarna Swix tillverkar. Underhåller skärpan på era stålkanter innan diamantbrynen. Otroligt tålig och långlivad. Ett måste! Används tillsammans med våra filhållare.

Skidfil 15cm 20Tpcm - Fine Cut Fin
Detta är den sista filen ni använder. Fin grovlek. Används till slutfinishen. Väldigt tålig och vass fil. Underhåller skärpan på era stålkanter. Används tillsammans med våra filhållare.

Swix Diamantfil Plastbas
Diamantbrynen sliter inte ner stålkanterna lika mycket som filarna. Röd och gul är de två brynen man måste ha.
Grov (200) - Grov diamantslipsten. Röd. 100 mm. Används för att fasa ”graden” och bibehålla skarpa och exakta kanter.
Medium (400) - Medelgrov diamantslipsten. Gul. 100 mm. Denna används för att vässa kanterna. 

Swix Belagsmaterial Svart
Svarta polyetenstavar för reparation av skidbelag. Lätt att arbeta med.

Swix Stålsickel
Sickel som används för att reparera belag

Skigo Borstpaket 3st nylon/tagel/stål
Borstar för att fräscha upp belag och polera ut glidvalla för toppenglid.

Carrot Base All Temp Liquid Wax
Glidvalla med nanoteknologi särskilt utvecklat för förhållanden som varierar från torr friktion till sugande friktion. Ger bra glid i alla snöförhållanden och temperaturer. Det är ett idealiskt alternativ under växlande förhållanden. Otroligt lätt att stryka på.

Swix Fiberlene 40m
Förstklassigt och slitstarkt papper som alltid behövs för att underhålla skidorna.

Sidecut Vallaförkläde
Passar alla i en storlek. Maskintvättbar - 100% bomull (blå denim). Robust förkläde med helt bröststycke och två stora fickor som skyddar dina verktyg och dina kläder.

Vad ska du välja?
Ovanstående produkter är i princip ett måste för att underhålla skidor och summeras till runt 5.000 kr. Även om ni vill investera mer i er utrusning som exempelvis eldrivna slipmaskiner för att underhålla stålkanter så behövs fortfarande manuella verktyg. Vi skriver om mer utrustning längre ner.

Lycka till med din skidpreparering!

Några fler tankar samt om utrustning för nästa nivå.

Arbetsplatsen
Som vallabord / arbetsbord behövs en stadig bänk. Skidtvingarna klarar i princip alla tjocklekar på arbetsbord. Saknas befintlig bänk rekommenderar vi detta vallabord, Swix Vallabord T76 120x45cm, det är lite bredare än standard vilket gör att verktyg får bättre plats på det. Notera att jag tycker att dessa bord är mer till för resor så vi rekommenderar en annan stadig bänk.

För att arbeta på skidorna behövs bra skidhållare som hittas på denna sida.
För alpina slalomskidor är det denna, Swix World Cup Ski Vise, som vi redan tipsat om ovan.
För längdskidor är det denna, Swix Ski Vise X-Country
Till snowboards är det denna hållare, Swix Pro Snowboard Vise.
Tyvärr finns ingen hållare som är kombinerad och klarar alla sorters skidor.

Stålkanterna
För att underhålla stålkanter på alpina skidor så rekommenderar vi Swix lättanvända slipmaskin, samt ett par olika slipstenar beroende på hur pass dåliga kanterna är.
Slipmaskin, Swix EVO Pro Edge Tuner
Olika slipskivor, Swix EVO Pro Slipskivor, en fin medföljer men köp till 2st grov och 2st medium.
Beroende på er situation kan förvaringsväskan vara bra att köpa till.

Som sagt kanske inte alla vågar använda maskinen och även om det är så tycker jag att manuella verktygen ovan ska finnas, för de är även utmärkta till mindre jobb.

Glidvalla skidorna
Det är flytande skidvalla som gäller. Stor skillnad i arbetsinsats och arbetsmiljö jämfört med att smälta på hårdvalla med strykjärn och sickla bort och borsta ur. Likaså finns nu mycket bra vallor som fungerar i alla temperaturer. Carrot Base All Temp Liquid Wax, är en utmärkt glidvalla som vi rekommenderar. Vallan stryks ut med luddfritt papper, Swix Fiberlene 40m, som kan användas mycket inom skidunderhåll. När vallan har torkat efter några minuter ska den poleras med nylonborste. Här har Skigo ett svensktillverkat borstpaket där ni även får med stål- och tagelborsta för att kunna borsta ur belaget för bra glid.

Övrigt
Starka Gummiband är ett måste för att hålla bort skidbromsarna när man underhåller skidorna
Ett vallaförkläde är alltid bra för att skydda kläderna.
En filborste är bra för att rengöra filar
En gummisten används för att trubba till kanterna 10-15 cm längst fram och bak på skidorna, där man inte vill ha dem riktigt vassa.

"Vägen till toppen börjar i källaren!"

"Skidåkning på riktigt vallade skidor, med bra glid och bergfäste är en njutning"

"Vi är övertygade om att den begränsade tid du avsätter på att underhålla dina skidor är välinvesterad tid för en härlig skidupplevelse"